tisdag 2 september 2008

En fråga

Ni som arbetar, har arbetat, eller funderar på att någon gång i livet arbeta, kan ni svara på en fråga. Varför gör ni detta? Vilken drivkraft har ni (/vill/kommer ni att ha) när ni går till jobbet? Svara gärna på detta i kommentarsfältet. Även Pappa kan svara, jag vet ju att du läser. :)

Just nu går jag till jobbet enbart pga pengarna. Jag måste gå dit för att överleva. Det som är jävligt skumt är dock att jag går till ett jobb jag inte gillar, och gör i princip ingenting annat än att jobba, men ändå så får jag ingenting för det. Jag får ihop nog med pengar för att betala min hyra, köpa mat, och i allmänhet leva i exakt den tillvaron jag redan har. Jag tjänar inte tillräckligt att jag kan unna mig att köpa någonting extra, inte ens om jag sparar, för jag har inga pengar kvar när månaden tar slut.

Frågan är då, hur värt är detta? Jag kommer fram till att det är idiotiskt. Jag gör ju verkligen ingenting för att bidra till en bättre värld på något sätt. Snarare tvärtom. Fetton blir fetare pga mig. Ett jävla multinationellt skitföretag drar in ännu mer pengar. De blir svinrika, och jag får ont i ryggen.

Min slutsats är att antingen behöver jag ett jobb som ger mig en jävla massa pengar, som gör att jag kan göra vad jag vill, eller ett jobb där jag gör någonting som spelar någon roll, eller alternativt att jobbet är så roligt att lönen inte spelar någon större roll.

Det första alternativet känns mest lockande.

11 kommentarer:

Kalle sa...

Såhär:
Man skaffar sig ett jobb som är så sukt kul att man fan skulle kunna bo på arbetsplatsen.

Egentligen fattar jag inte felet med multinationella företag. Fast jag fattar felet med Burger King. Men själva det multinationella är väl ok?

Byt jobb.

Carl sa...

Jag jobbar först och främst för pengarna. Sen är det även för att jag mår bra av att jobba. Eller rättare sagt, jag mår inte bra av att inte jobba. Jag får bättre självförtroende och håller uppe min sociala kompetens.

Nu råkar ju du ha ett jävla skitjobb, men det jag gjorde när jag levde på pisslön var ju att dryga ut den så gott jag kunde. Det du kan göra är att sno allt som går att sno och stämpla ut så sent som möjligt. Men det är sant att det är deprimerande att jobba som ett as och sedan inte få ut något för det. Sök nya jobb!

Matilda sa...

Å, värt inlägg. Det är precis det jag också undrar, alla borde svara! Men ja, precis som Calle säger så tror jag att arbete håller en borta från depressioner och dylikt, oavsett om man inte riktigt trivs på sitt jobb.
Men ja, sök ett nytt jobb. Nu har du tillräcklig erfarenhet för att gå upp ett snäpp på stegen. Så kan jag börja servera fetton istället, eller så.

Men nästa fråga är ju: Kan någon nämna ett jobb som man inte blir less på efter ganska kort tid. Ett jobb som man påriktigt skulle trivas att gå till efter några år?

Matilda sa...

haha. Dethär jobbet då?

http://pb.arbetsformedlingen.se/Standard/SokViaArbetsort/VisaPlatsannonsViaArbetsort.aspx?ids=10040556&o=14&k=1480&returntourl=http%3a%2f%2fplatsbanken.arbetsformedlingen.se%2fStandard%2fSokViaArbetsort%2fSokresultatViaArbetsort.aspx%3fq%3ds(ld(199)l(14)k(1480))a(20)sp(65)sr(1)c(4394EA0)%26ps%3d

Per sa...

Det är ju pengarna som styr, det är ju sockret på kakan, sen får man en känsla av att bidra och vara i samhället. I motsatsen till ångesten när man bara ligger hemma på sängen och känner sig lite fel ute

Johan sa...

Hahaha, sjukt nice med Andra Avenyn-jobbet! Det vore säkert iofs roligt, men jag skulle skjuta mig själv i huvudet varje dag för att jag vet att jag är med i det värsta som tv någonsin producerat. (ok, liten överdrift, men man FÅR överdriva ibland)

Magnus sa...

Mina jobberfarenheter:

Sommarjobbade på Seco två somrar för att få massa pengar så jag kunde köpa massa grejer. Jobbig arbetsmiljö dock (primärt socialt), så jag hade nog inte velat var akvar så länge.

Lovefilm började jag på för att jag inte visste vad jag skulle göra. SveMa började jag på för att jag tänkte jobba iaf en termin. Jag fortsatte jobba där för att jag tjänade fina pengar under hösten. Jag slutade för att 1.) det var tråkigt, 2.) Tiden/orken det tog var för mycket, så jag pallade inte - mådde inte bra av det, 3.) sista terminen jag jobbade där tjänade jag inte tillräckligt bra för att stå ut med 2.).

Den här sommaren var jag helledig, det var fattigt men gött.

Nu pluggar jag heltid, utan extrajobb, är klar om tre år och känner att jag hittat så jävla rätt.

Sök allt annat än Burger king om du vantrivs, annars är ju mitt tips att återuppta skolkarriären. Du har ju bara max ett år kvar, sen kan du ju jobba med nåt mkt mer dugligt.

Ulf sa...

Jo pappa läser !
Du förväntar dig väl en föräldrakommentar, och det kanske det blir. Jag jobbar för att det är kul och jag tjänar skapligt på det dessutom. Det sociala, att höra till, är nog det viktigaste. Så har det inte alltid varit. De första jobben, manuellt i skogen, var kanske inte direkt kul men gav pengar. Det är en nödvändig fas att gå igenom. Det är nyttigt att få se vad det handlar om och att få perspektiv. Detta skall jag inte syssla med men kanske.... det motiverar förhoppningsvis till att plugga färdigt för att kunna få ett jobb som är kul. Men är detta jobbet inte kul och du vill fortsätta jobba ett tag, sök något annat. Undertiden går det ju inte någon nöd på dig, eller hur !

J sa...

Jag klarar inte av att vara undersysselsatt på jobbet. Det jag gillar med att plugga/jobba är när jag känner att jag har fått tänka och utveckla mig själv. Sedan vet jag inte om jag kommer att kunna vara på samma arbetsplats i en massa år så då är det ju bra att ha en liten utvecklingsplan i huvudet som man kan ta till om man inte trivs i nuet.

Om du nu inte vill börja plugga igen just nu så borde du kanske söka butiksjobb, där skulle du nog trivas mkt bättre- du har kassavana nu eller hur? Och de skriker efter män as usual I guess.

W sa...

Jag tror redan du vet varför jag arbetar med det jag gör så jag kanske inte behöver förklara det exakt. Men även jag, som är intresserad av mitt arbete även på fritiden och har det som hobby, kan känna mig utled på att gå till jobbet, less på arbetskamrater och arbetsuppgifter etc. Det går i allmänhet över efter en ledig dag eller två. Det är nog inget man kan komma ifrån, hur entusiastisk man än är. Däremot - att jobba dag ut och in med något som man känner inte alls är värt det, det kan bryta ner en helt. Jag tror att du har ett par goda råd bland svaren här ändå. Jobba kvar. Sök. Leta. För något finns det. Om inte Det Rätta Jobbet så kanske något annat eller något bättre. Butik kanske inte är helt galet ändå faktiskt.

Janna sa...

Jag tycker att du kommer fram till svaret själv; "antingen ett jobb som ger en jävla massa pengar, som gör att jag kan göra vad jag vill, eller ett jobb där jag gör någonting som spelar någon roll, eller alternativt att jobbet är så roligt att lönen inte spelar någon större roll."

Jag håller verkligen med personen som säger att man kan bli jävligt trött på sitt jobb fastän det kanske är ett roligt jobb, just för att det är ett jobb och man måste trivas med allt som har med det att göra. När man MÅSTE gå och göra nåt man från början tyckte var kul men som blir urvattnat för att man just MÅSTE göra det, kan det också dränera arbetsviljan.

Vi funkar kanske inte på samma sätt, men min slutsats är samma som din, fast jag bestämt mig för att det är alternativ ett och två. Tills jag har möjlighet att faktiskt göra en skillnad inom det område jag väljer, alltså när jag är färdigutbildad, gäller alternativ ett. Jobba inte mer än du behöver. Och se till att du trivs med arbetskamraterna, då spelar inte uppgifterna så jävla stor roll. Tycker jag.

Om mig